puutarhakalusteita

Sydänpuumänty – kestävä lähiraaka-aine

Kotimainen hidaskasvuinen mänty on erinomainen raaka-aine ulkokalusteille. Käytämme kalusteissamme korkealaatuista tiheäsyistä mäntyä. Paikallinen puutavara kaadetaan hitaasti kasvaneen puun ollessa lepotilassa. Puutavaran annetaan ilmakuivua muutaman vuoden, jonka jälkeen se tuodaan sisätiloihin muutamaksi viikoksi ollakseen kokonaan kuiva käyttöönotettaessa. Kalusteiden jaloissa käytetään erityisen hartsipitoista sydänpuuta, jonka huokoset ovat sulkeutuneet/täyttyneet puun omalla kyllästysaineella (pihka/hartsi). Näin osat eivät ime kosteutta maasta ja ovat suojattu lahoamiselta. Puutavaran olessa kokonaan kuiva kalusteen tappiliitoksista tulee erityisen kestäviä koska puu laajenee taas päästyään ulkoympäristön kosteampaan ilmaan.

Pellavaöljymaali – kestävä ja ekologinen

Korkealuokkainen (100%) pellavaöljymaali, jolla kalusteet ovat käsitelty tunkeutuu pintaa syvemmälle puun ollessa maalattaessa täysin kuiva. Tämä on tärkeää koska maali täyttää auki olevat huokoset (jotka kosteana ovat täynnä vettä) ja “avioituu” puuaineen kanssa. Pellavaöljymaali maalataan (työstetään) käsin ohuesti useampaan kerrokseen (annetaan kuivua välillä) jolloin pinnasta tulee kestävä ja samalla myös joustava. Se ei halkeile kuten teolliset öljymaalit. Hengittävä pellavaöljymaali antaa kalusteiden “elää” olosuhteiden mukaan ja antaa sisääntunkeutuneen kosteuden myös haihtua pois (ei mahdollista jos kalusteet ovat ruiskumaalattu akrylaatti- eli muovimaaleilla, jolloin lahoamisprosessi saa alkunsa).

Westanqvarn® ulkokalusteiden hoito

Pellavaöljymaalin omnaisuuksiin kuuluu “liituuntuminen” joka tarkoittaa että öljy on haihtunut eri sääolosuhteiden, varsinkin auringon vaikutuksesta (UV-säteily) jolloin ainoastaan väripigmentti on jäljellä. Tämä antaa kalusteille patinaa mutta voi pitkällä tähtäimellä olla haitaksi koska öljyn puuttuessa säät alkaa rasittaa itse puuta, joka saattaa ruveta halkeilemaan. Tämän estämiseksi on hyvä 1- 4 vuoden välein, riippuen käyttökohteesta sekä sääolosuhteista, kevätaikaan (jolloin ilmankosteus on matala) käsitellä kalusteet joko ohuella maalikerroksella (yllä olevan tekstin mukaisesti) tai ns. “entisöintiöljyllä” (korkealuokkainen vernissa/balsamitärpättiseos), joka palauttaa pellavaöljymaalin ominaisuudet toiminnaltaan sekä väriltään. Ennen käsittelyä kannataa varmistaa että kaluste on puhdas, joko pesemällä vedellä (jonka jälkeen annetaan kuivua auringossa tai kuivissa sisätiloissa) tai harjaamalla varovasti messinkiharjalla, vaihtoehtoisesti hienolla hiomapaperilla.

Ulkokalusteiden talvisäilytys

Kalusteet säilyvät parhaiten ulkovarastossa katon alla ja jalat kuivina. Maalattia saattaa aiheuttaa homettumista. Huonelämpötilassa kalusteet kannattaa säilyttää vain huoltotoimepiteiden aikana.